De basis op orde:
Net als iedere andere school vinden we het belangrijk dat de basis bij kinderen op orde is. Het kan niet zo zijn dat een kind in groep 8 zegt: 'Ik kan niet zo goed lezen, want ik had geen zin om dat te leren.' We zijn er als school verantwoordelijk voor te zorgen voor een goede aansluiting op het vervolgonderwijs.
Naast de kernvakken rekenen, lezen en spelling werken we ook aan de schrijf- en taalvaardigheid, creatieve- en expressieve vakken en laten we de kinderen vanaf groep 1 kennis maken met Engels.
Bij de creatieve vakken leren kinderen vaardigheden (vouwen, knippen, plakken, werken met papier maché etc.) en het werken vanuit creativiteit (maak een auto met 4 wielen en 2 deuren). Bij het werken vanuit creativiteit vinden we het proces belangrijker dan het eindproduct.


Schrijven:
Wij kiezen op LEEF voor het aanleren van de hoofdletters en kleine letters in blokschrift. De relatie tussen blokschrift, het lezen in boeken en het werken met digitale hulpmiddelen zorgt ervoor dat de kinderen de letters snel leren herkennen. Soms krijgen we de vraag: 'waarom leren kinderen schrijven als alles steeds vaker digitaal gaat?'. Ondanks dat digitale hulpmiddelen een steeds grotere en belangrijkere rol in het dagelijks leven hebben vinden we leren schrijven zeer belangrijk. Onderzoek wijst uit dat het schrijven van teksten en het maken van aantekeningen beter is voor het geheugen en de creativiteit stimuleert. Daarom werken we met een schrijfmethode en geven we regelmatig handgeschreven stelopdrachten.
ICT:
Op LEEF heeft ICT een belangrijke rol. Het idee dat kinderen tegenwoordig veel met computers werken en daardoor veel zelf leren is deels waar. De wereld van social media en internet is voor veel kinderen vanzelfsprekend. Op LEEF vinden we het belangrijk dat kinderen leren hoe ze hiermee omgaan en kritisch kijken naar de informatie die ze krijgen. We willen dat kinderen 'digitaal geletterd' zijn. We besteden aandacht aan mediawijsheid, programmeren, ICT-basisvaardigheden en informatievaardigheden. Voorbeelden van programmeren zijn: BeeBots bij de onderbouw, LEGO WE DO, 3D printen, foto- en videobewerking.
Chromebooks:
We werken vanaf groep 3 met Chromebooks voor de digitale verwerking van leerstof en het werken aan projecten. Hierbij zorgen we voor een balans tussen digitale verwerking en verwerking op papier en met materiaal.Zo kunnen we de kinderen ook goed volgen in hun ontwikkeling bij het rekenen en de spelling, waardoor wij zien of de basis op orde is. ICT is geen doel, maar is én blijft een middel om doelen te bereiken.
